BOKA SIMSKOLA
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Simklubben Nereus
Simning
Så går det till - simskola hos oss på SK Nereus!
 
Om SK Nereus simskola

Barnen skall känna sig trygga både i och under vattnet och det tar tid att lära sig simma. Därför är det viktigt att barnet lär sig riktig vattenvana och att siminlärningen sker utan flythjälpmedel. Vi har olika nivåer i simskolan så att barnen i gruppen har samma grund att bygga vidare på. Det är viktigt att anmäla till den nivå där barnet behärskar grunderna och att inte skynda på, utan låta barnet utvecklas i sin egen takt.


Definitionen för simkunnighet
I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet
Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg.

För att bli simkunnig är det viktigt att träna upp en god vattenvana. Det gör du genom att regelbundet vara i vattnet och genom att öva på åtta olika moment som tillsammans bildar det vi brukar kalla för Simningens ABC.
 
Kontakta oss så hjälper vi er om ni har några frågor. Information om våra grupper finner ni i flikarna ovan. Kontakta oss via mail för frågor gällande simskolan: simskola@sknereus.se

Simningens ABC:
  • Andas
  • Doppa
  • Glida
  • Hoppa
  • Balansera
  • Förflytta
  • Rotera
  • Flyta 
När du behärskar ovanstående åtta moment, då är du ordentligt vattenvan och då blir det också lättare att lära sig att simma! Den som ska lära sig att simma måste ges tillräckligt med tid för att lära sig att behärska varje moment i Simningens ABC. Om personen behöver ha kontakt med botten för att känna sig trygg, så utförs övningarna först där personen bottnar. Om du inte är trygg i vattnet blir det svårare att hitta balansen vid exempelvis glid- och flytmomentet. 


Första simsätt

Simlinjen, som är svensk simnings utvecklingstrappa, är flexibel när det gäller val av första simsätt att lära sig. Det viktiga är att lära ut ett simsätt som passar individen. Vad som är lämpligt som första simsätt kan variera från en person till en annan. För små barn är det dock i regel fördelaktigt att börja med crawl eller ryggcrawl, då dessa simsätt är motoriskt enklast att lära sig. 

Simkunnighet är en färskvara
Om du en gång har lärt dig att simma betyder det tyvärr inte att du behärskar det resten av livet. Simkunnighet är en färskvara som bör underhållas! Svensk Simidrotts rekommendation är därför att du testar din simkunnighet årligen under säkra former, genom att ta simmärket Vattenprovet. Detta märke motsvarar definitionen för simkunnighet. Känner du dig inte redo för Vattenprovet finns det många andra simmärken du kan ta sikte på, på vägen mot att bli simkunnig!